Taman hati yang dulunya berseri dikelilingi bunga mewangi, kini semakin kering, semakin layu, semakin mati... tiada gunanya mentari bersinar jika duri berhutan, tiada gunanya air mengalir jika rumput mengemis.. dan apabila bah melanda, rosaklah segalanya... Namun mungkinkah pelangi berseri di sebalik gunung yang sunyi??

Sabtu, 17 April 2010

cikgu.....






1st question..... salahke nk jadi cikgu?
2nd Q..... salah ke kalo jd cikgu kt negeri tmpat aku ade skang ni?
3rd Q.....salah ke kalo x dpt menghabiskan masa dgn family krn kita mengejar cita2 ni?

aku pn xtawla....utk soklan 1st...ok je kan...keje yg sgt mulia wpun kdg2 slalu ade je yg cemarkan kemuliaan profesion ni......keje ni mmgla kne sabar tp bgus jgak sbb dpt latih n pupuk ksabaran tu....especially tok manusia mcm aku....yg slalu ilang sabar...h0h0...tp aku...nnt insyaAllah ngajar dak2 kcik je...preschool...conform x smpai hati nk mrh pnye(kotla)..tp btol la org kate...marah tu tndenye syg...sbb aku kdg2 mrh adik yg aku syg...^_^....

soklan kdua....aku rase(rase lg) x salah pn.....tmpat yg aku ade skang ni bknla truk mcm yg kite sgke...n sbb sangkaan2 kite tula anak2 n masyarakat kt sni agak tertinggal dr segi pndidikannya...knp aku ckp cmni sbb ramai sgt cikgu yg x snggup nk d anta ngajar kt sni...mcm mne aku taw? haa...sbb aku pn rase cmtu wktu aku dpt twaran stdy kt ipgm kt sni...n prasaan aku n kgkawan yg mula membayangkan kami akn dpostingkan kt pdalaman kt sni...yg berdasarkan cerita2 n pngalaman lecturer kami kata dorg kne mnyeberang sungai, angkat bot...lalu kt jalan tnah merah...xde line tlefon wpun gne bersamamu si kuning tu, internet apatah lg...xde bkalan elektrik, air amek kt sungai yg kot2 ade buaya tu....huhh....tp satu yg membuatkan hati kami berbunga skejap...elaun pdalaman tggi..haha...cm hlang lak keikhlasan...hihi...actually x la mcm tu....bknla smua tmpat mcm tu...
wktu bru2 dlu mmgla rase cm nk tkar g ip kt smenanjung je tp skang tdak lg...rase slesa da kt sni..da terbiasa ngn fenomena xde air...angkut air berbaldi2 sehari....sronok n adventure....

last soklan....bknnye slama2nya berpsah dr kluarga....akn jmpe jgak....ooo, kalo g overseas, luar negara tu xde plak nk pk cmni tp ni stakat sberang laut china selatan still ag dlm malaysia...tu pn nk komen...berat hati....pling lame pn stahun x blik...tp kalo byk dwet nk balik tiap2 mggu pn bleh....

hmm...ape yg aku rase ni (rase jgak lagi..haha) rasenye mmg prasaan aku...ape yg aku rase skang...kalo ade yg x rase cm aku rase ni terpulang la...ape pn aku suke brada kt tawau sabah ni..^_^...n aku ske utk mjadi seorang guru walaupun kdg2 aku rase mlas nk g kuliah....

aku slalu x percaya yg aku kt sabah skang...haha..sabah??x prnah aku terbayang n membayangkan utk ksini...tp adik aku slalu brangan nk keje kt sni..nk jd cikgu kt sni yg tggl kt kl..haha...angan2 kanak2...smoga tercapaila cita2 dia nk jd cikgu tu...aminn....

jom ramai2 lawat sabah...hayati keindahan borneo...nikmati kseronokan meneroka dunia lain....mlihat budaya lain...satu pngalaman yg mengujakan....pngalaman yg x bleh aku msukkan dlm luggage n bwk blik kasi korg rase..haha..korg kne dtg sni n rase sndiri...

0 comments:

Catat Ulasan

four things come not back. the spoken word, the sped arrow, the past life, and the neglected opportunity.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Counters