Taman hati yang dulunya berseri dikelilingi bunga mewangi, kini semakin kering, semakin layu, semakin mati... tiada gunanya mentari bersinar jika duri berhutan, tiada gunanya air mengalir jika rumput mengemis.. dan apabila bah melanda, rosaklah segalanya... Namun mungkinkah pelangi berseri di sebalik gunung yang sunyi??

Rabu, 16 November 2011

hari2 terakhir...sungguh sedih...

assalamualaikum..

khamis...jumaat....sabtu..balikkk!! yeayy
hahahahahaaa
keterujaan aku melebihi semangat aku nak study...

hari-hari last ni..biasa la...exam..bz dengan itu..ini..

sem ni agak rajin sebab buat study grup..hahahaa
ye..betul..jangan x caya..
berkampung kat bilik orang dan study sampai muntah, cirit-birit, migrain, sakit sendi..haaa

yang sedihnya..kitorang selalu lapar...ala2 starving gtu..
makanan pun macam ada tiada je kan...
so masing-masing pun mula la korek mana-mna tempat yang mungkin ada makanan..hahaha



megi berbgai jenis..tomyam, itik, n apa tah lagi...





kesian kan..
hahaha

Jumaat, 11 November 2011

bukan itu yang aku mahu..

assalamualaikum..

kadang-kadang....
ada perkara yang kita tak mahu jadi pada kita...
kemungkinan besar akan jadi pada kita...

Ya Allah..
harap-harap bukan aku...

Khamis, 10 November 2011

habis tu?

assalamualaikum..

sayang broadband banyak2!!! =)


tiba-tiba masa tengah berjuang tadi, aku teringatkan satu peristiwa ni...

waktu tu aku cuti..first cuti kalau x silap..semenjak belajar kat sini...
balik kampung...
balik rumah mak long yang terletak d pinggiran sungai...nyaman...

tiba2..ada satu suara yang sangat aku kenal tegur aku...
ehh...zu ada...cuti ke?
a'aa...senyum skerat..haha
cikgu kan?
ehh..blom lagi..blaja je baru...
oww...blaja ape kat sane?
pendidikan prasekolah..
laaa...prasekolah sampai ke sana jauh belajanye haa...
senyum kelat je aku mampu bagi...

habis tu...mentang-mentang major aku prasekolah, aku kena belajar kat pondok tepi rumah je ke?
korang tau betapa penting prasekolah tu pada anak-anak korang?


dan satu kes lagi...
bila ada orang kata prasekolah tu buang masa...
BUANG MASA?
buang masa aku layan orang macam tu...
oke..fine..
korang nak anak korang 'buang masa' kat prasekolah tu ke atau korang nak biar anak korang 'buang masa' kat sekolah perdana sebab dia x dapat adapt apa yang dia belajar..


apa aku merepek ni...

Selasa, 8 November 2011

sosososombong

assalamualaikum..

baru terjumpa jalan yang benar line broadband ni..

oh ya.. sepanjang andaanda beralam maya kat blog aku ni, atau manamana yang kenal aku ni, ada nampak riak2 kesombongan ke dalam diri aku?

ramai orang kata aku ni sombong...heh?

so, apa respon yang patut aku bagi?

macam ni?
laa, baru tau ke? memang aku sombong, heartless, untalkative, kejam n bla bla bla

atau..macam ni..
mana ada aku sombong..aku ni pemalu..bukan sombong tau..bla bla bla

huhh...
oke..aku terima semua persepsi orang kat aku...
biarlah..dah kalau tu yang diorang nampak kat diri aku..
xkan aku nak hempuk kepala dorang pastu suh dorang kata yang aku ni x sombong...nonsense.haha

tapi bila dah asyik orang cakap camtu...
rasa macam timbul pulak kecenderungan nak menyombong lepas ni..hahahaaa



Selasa, 1 November 2011

tolong.

i need my sis right now..
please... i wanna tell u how i'm feeling right now..
its hurt...to know the reality...
bad hurt..
my heart broken into pieces..i don't want to fix it now..
am i too stupid by feeling this pain?
yes..i was stupid because i did't realize how near that 'platonic love'  to me..
i even didn't try to avoid it...

hati...tolong setia..

Ahad, 30 Oktober 2011

bola..

assalamualaikum..

oke..berikut adalah perbualan antara KY(kak yong@kakak besar) dan CC(aku laa)

KY : cc, ko suke bola?
cc : bola? bola ape? bola-bola api? mercun bola?
ky : ketepekk! (kakyong ketuk kepala aku) Bola sepak laa.. xkan bebola daging pulak..=_="
cc : owhohh... tak.
ky : la, kenapa?
cc : jap..tarik nafas. aku bukan tak suka langsung bola, aku suka tapi bila team malaysia lawan negara lain je..   time tu je semangat aku macam megi yang tengah panas..tapi bila lawan antara negeri dalam malaysia ni aku malas nak semangat sebab buang masa. bia la walaupun negeri aku yang tengah main, bia la dorang dengan kasut bolanya. buat apa aku nak over sangat.kata 1malaysia, aman damai, rakyatnya bersatu padu.. kalaula aku ni pelancong dari negara asing pastu kebetulan pulak datang Malaysia masa tengah musim2 negeri2 berlawan bola, kompem2 aku syak 2 team yang tengah main tu bukan dari satu negara. haha, nak tau kenapa?
ky : hmm..ape?
cc : pemain tu aku x kisahla..kalau aku pun main game pape semangat aku menggila. tapi yang over penyokong tu.. baik kat depan tb ataupun dalam stadium tu haa.. time tu..dah tak kenal sedara, kawan, mahupun bf/gf.. negeriku tetap harus menang.. sampai belasah2, cat muka mcm2 corak.. kalau sebelum ni kaulah sahabat dunia akhirat, bila time team negeri masing2 main, war!!!! kabur sekejap silaturahim... belum lagi bab menjerit...anak tekak tu kalau boleh lari la, dah lama dia lari menyorok kat dalam gua bila musim bola..... (aku berhenti sebab penat..anak tekak aku pun mintak rehat kejap...mintak air..haha)
ky : betul la..tapi mesti la kene semangat... negeri kau main, xkan kau nak dok wat muka selenge tanpa sebarang reaksi teruja...apadaa
cc : oke2... x kisahlah nak semangat ke apa ke... tapi janganla sampai bila dah habis game, ada la tu belakang, tepi, kiri, kanan stadium adegan pukul memukul, perli memerli, caci mencaci,... tu belum tengok persediaan penyokong sebelum game...kat fb tu kalau boleh setiap minit bagitau, 'yeshhh, negeri aku ______ mesti menang..40-0, cayalahh!'
ky : cayalahh! kedebukk! (sekali lagi aku kene hempuk)
cc : apesal pulak ni!!
ky : hari tu aku tengok kau ade tengok bola kat rumah menjerit sampai nak meroyan..ape cer?
cc : itu Malaysia main la ngok! kan aku dah cakap, kalau Malaysia yg tengah lari2 kejar bola xpe..bawa nama Malaysia..
ky : tapi kau perasan ta...
cc : tak.
ky : dushh! sabar! kau perasan tak bola ni boleh eratkan hubungan silaturrahim..
cc : bila?
ky : yela, kau tengok, dua jiran yang selalu bergaduh sebab daun kering jiran sebelah tu jatuh dalam halaman rumah dia boleh tengok bola sama2 jerit2 sama bila team dorang main..haa..
cc : memangla..yang kite ni..xpenahnye sembang tetiba buang tebiat bersembang lama2 mcm ni..pasal bola tu jugak..haishh
ky :................................ dah la, buang masa aku sembang ngan kau!
cc : aikk, aku pulak..dia yang nak sembang..hahahhah..woii kak yong, lepas ni jangan lupa ajak aku sembang pasal bebola ikan pulak!!!

dan kak yong pun pegi tinggalkan aku sorang-sorang.

haaa... aku bukan nak mengutuk apatah lagi mengata... aku cuma x suka. bila BOLA tu menjadi punca gaduh.. tak kisahlah nak jerit kuat mana pun... itu usaha korang sebagai penyokong nak bagi semangat kat team korang. tapi, kalau korang rasa semangat kekitaan korang tu dah kuat sangat, simpan dalam hati je..jangan sampai nak belasah2 atau pegi menghina orang lain yang kurang bernasib baik dlm game tu..
dan jangan riak..sebelum, semasa dan selepas game... ala kadar je cukup.. macam acik dan  ali ni..

sebelum..
acik : ali, kau rasa team kau boleh menang ke?
ali : kalau ada, adala..kalau kalah, xpe..adat la tu..
acik : aku rasa team aku boleh menang..tengok la dorang punye keeper, blablabblabla..semua hebat2..perghh..kompem menang ni..ko jangan sedih kalah nnt..hahahahahahhahaHAHAHAHA

jangan obses sangat sampai kecikkan hati rakanrakan...hak kita untuk menyokong siapa sahaja pilihan kita tapi kita xda hak nak menghina pilihan orang lain..=)

oke kawankawan, readers, visitors, kakak besar and abang besar sekalian... ini sekadar pendapat dan pandangan...

-abang ramli, jangan marah. hehehee (semenjakmenjak pemain malaysia main utk MU dan banggakan ayahnya..hehe)

Jumaat, 28 Oktober 2011

kisahnya bila aku asyik try and error

assalamualaikum..

kenapa aku jadi sott semacam ni malam...
aku ada jawapannya..mungkin...
sebab banyak benda aku try malam ni tapi GAGAL kurang berjaya..=_="

aku try buat doodle...banyak gila tutorial aku cari..aku kaji..aku teliti..
dah dapat aku pun tryla ikut tuto tu...sepenuh tenaga dan jiwa aku try...
akhirnya...hampehhhh...huhuuu
lepas tu..
aku try melukis...aku rindu zaman-zaman sekolah...belaja melukis dari kawan-kawan..dari cikgu..
kenapa dulu aku boleh melukis[ala kadar jela pun] tapi sekarang tak jadi langsung..huhuu..sadiss...
lepas tu...
aku try menulis...
banyak idea tapi bila dah start menulis 1 2 perenggan...aku lost...
huhuuu..ape nak jadi dengan aku ni...

itulah sebabnya aku semacam hilang arah sikit...
buat kerja yang tak menjadi..
dan sebenarnya aku bukan try and error..
tapi aku try an 'error'... memang xkan la dapat...
dah la....baik aku lupakan...gilosss

hey, keluarlah!

assalamualaikum..

aku tak tahu...
tak dapat tahu...
apa ni...apa ni...

aku tak tau nak describe macamana keadaan fikiran aku sekarang. aku macam rindu sesuatu.
mak? aku dah kol tadi...x hilang jugak perasaan ni..
serba tak kena aku,.,haishh
mungkin biasanya waktu-waktu camni ada orang yang redha layan karenah aku..hari xda sebab kerja..haha
kegilaan aku tak dapat dikeluarkan...arghhhh
keluarlahh tolonggg!!!!!!!!!

-sebenarnya aku tak tahu apa yang aku nak sebenarnya- =_="

sedikit cadangan

assalamualaikum..


alhamdulillah...
aku rasa aku dah bebas dari dihantui penyakit cirit birit... rabu petang mula kena.. perghh.. sakit tak terkata..
sampai bila dah 2 3 kali keluar masuk toilet... aku hampir2 pitam... kabur dah semua benda depan aku...
tapi aku sempat lagi cakap dalam hati, jangan pengsan dulu...tunggu sampai bilik..hahhahaa
aku capai2 jugak la penghadang koridor tu untuk sampai kat bilik... masa tu aku dah rasa sunyi je..aku x dengar apa2 dah..x nampak apa2.. masuk je bilik aku terus campakkan diri aku kat atas katil.. adela beberapa minit aku ter lost sekejap..  Ya Allah...dah la aku sorang..rumet outing..ramai jugak kawan2 se aras aku yang outing masa tu..

tapi mungkin dah memang kalau aku cirit birit memang sampai nak pengsan2 gtu...
kat rumah pun macam tu...dah la bilik aku paling jauh dari toilet..

dari malam rabu tu aku cuma makan biskut je..tu pun aku ke toilet lagi...aku pun jadi serik nak makan apa2 dah.. pagi semalam sampai petang, aku x makan... n aku x terasa lapar... petang pukul 4 lebih camtu baru makan dengan rumet kat kafe..

Alhamdulillah...sekarang aku oke..=)
baru lepas menikmati semangkuk bihun segera mamee n secawan oligo...
tapi aku xhabiskan bihun tu...banyak sangat kot...
aku nak cadangkan kat pengusaha maggi, mamee dan yang sewaktu dengannya, kurangkanla kuantiti benda ni..hahahahaa..aku rasa sebungkus ni boleh makan 2 orang..=p

Khamis, 27 Oktober 2011

terasa rugi

assalamualaikum..


pernah tak korang rasa dalam satu2 keadaan tu, korang tau sesuatu, tapi disebabkan keadaan korang, korang rasa tak layak untuk menyatakannya?

ohh, ayat aku simpul berbelit. aku pun tak faham..

oke2, macam ni... andaikan....

si polan ni pekerja bengkel je.. oke..bayangkan seorang pomen oke.. kejenya baiki motor dan kereta..
sesetengah orang yang fikirannya kurang berkembang akan pandang rendah kat golongan ini..(padahal kalo xda pomen tu sape nak repair kete motor korang yang rosak tu? hargai sikit oke)
tapi, istimewanya dia sebab dia ada pengetahuan serba sedikit tentang ilmu sains...ada potensi untuk ke arah yang lebih professional...cumanya dia ni lebih terarah kepada kerjaya dia as a pomen tu..
dia ni suka membaca, n family dia pun ada yang doktor atau cikgu sains..(haha,suka hati aku je)
oke2..teruskan..
disebabkan sikap dia yang suka membaca n selalu bergaul dengan family dia tu psal ilmu2 sains ni..
sedikit sebanyak ada jugak ilmu berguna dalam otak dia..

suatu hari, tengah dia duduk sembang dengan kawan-kawan dia..(kawan2 dia x semestinya keje pomen gak..ada yang keje lain..hebat sikit kot kejenya)
timbul satu persoalan pasal ilmu2 sains yang dilontarkan sorang kawan dia..dan persoalan tu si polan ni tau apa jawapannya..
tapi mesti dia berfikir banyak kali...
kalau dia cakap, ada ke orang nak dengar..sedangkan dia cuma pomen...nak bercakap pasal sains..mesti orang nanti perlekeh dia..
atau...dia takkan cakap..tapi sangat rugi ilmu yang dia ada..


oke...harap korang dapat faham dari cerita aku yang tah hape2 tu..haha

rugi tak..pernah korang alami ni?

atau dalam situasi lain..
macam bila bab2 agama dibincangkan..
perwatakkan tak seberapa tiba2 nak berhujah pasal agama..
aku pernah jugak..yela, kadang2 secara tak langsung dari kita sembang2 dengan orang sekeliling, tgk kat tv ke, baca2 ke, terjumpa ilmu yang bermanfaat...
tapi bila nak share, nak bagi pendapat, 'ehh, xyahla.. aku bukan pandai sangat pun'
mungkin kalau bab2 yang terlalu mendalam memang tak berani la nak cakap..
tapi kalau yang asas2 tu...time2 sekolah dulu pun ustaz ustazah ada ajarkan..
itu pun tak de keberanian nak utarakan...

habis tu nak simpan je ilmu tu?

jangan simpan...bercakaplah dengan orang yang fikirannya berkembang sihat...
sebab mesti dorang boleh terima apa yang kita cuba sampaikan...

'bak kata hukama’, “Jangan engkau melihat kepada siapa yang berkata tetapi lihatlah kepada apa yang diperkatakan.”


-tapi aku pun kadang2 tengok orang dulu baru terima apa yang disampaikan..=_="

upside down

unstable
undefined
unstable
undefined
unstable
undefined
unstable
undefined
unstable

gilo ke hape?

Rabu, 19 Oktober 2011

not home sick...just sick and wanna back home..='(

assalamualaikum..


sakit itu kafarah..
semoga dugaan ni dapat memotivasikan aku.
sakit yang tak tahu d mana.

just be prepare if anything happen

aku harap sekarang aku kat rumah.


Selasa, 11 Oktober 2011

tajuk ape?

assalamualaikum..


sekarang..aku rasa kerap jadi fenomena halo...yang lingkaran kat keliling bulan tu...
1st time aku tengok masa malam raya haji tahun lepas...masa tu  bermalam raya, bertakbir kat surau kat bandar Tawau..
kesedihan sebab xda transport nak balik asrama..(kisah tragis aku n rumet) hehe


sekarang ni selalu jugak ada...cuma x berpeluang nak tengok...


dan malam ni..mungkin aku bertuah..aku terbaca kawan aku punye status kat fb...


"jom tengok fenomena halo di tengah2 asrama....cantik ♥ ♥ ♥"


aku pun tertarik sangat...
keluarlah aku dari bilik...


aku suka tengok awan..langit...
tapi sejujurnya..aku takut bila lama2 tengok langit...
timbul rasa takut, sedih....
terasa hinanya diri ni...
banyak dosa...kalaula Allah tarik nyawa aku waktu ni...
entah apa nasib aku nanti...


dan tadi...
aku cuma keluar sekejap je kat luar bilik...depan pintu...intai ke atas...
aku nampah separuh je halo tu...
dan terus cepat2 masuk bilik...
dada aku berdebar2...


Ya Allah...
sekarang walaupun keinginan nak tengok tu ada lagi...
tapi aku xda kekuatan dah...
takut....


Ya Allah...
berilah aku taufik dan hidayahMu...
dan jangan Kau palingkan hatiku setelah itu...

Isnin, 10 Oktober 2011

baca novel? jangan!

assalamualaikum..

sedang aku enak berbaring di sofa sambil 'menelaah' novel...tiba-tiba aku dikejutkan dengan satu teguran yang tak kurang hebat nyaring suara dan sentapnya...

"ha, baca novel! lepas tu nanti sikit-sikit nak merajuk, x boleh orang nak cakap sikit."

upss...

teguran tu daripada mak..hehe... mak memang pantang tengok aku senang lenang baca novel... mesti nak kacau daun... hilang konsentrasi aku kejap...

"....buat muka senyum....."

hahahahaaa.... aku tak tau nak jawab ape sebab apa yang mak tegur tu memang betul..hahaa

mak cakap, aku ni kalau lepas baca novel nanti feeling sorang-sorang...
emo x pasal-pasal...

semua tu terjadi bila aku dok berangan mat jenin yang kunonnye aku ni la heroin dalam novel tu...
ohhh, sungguh tragis la kalau novel tu sangat gempaq jalan ceritanya..
kemain lagi aku perasan sorang-sorang...

haa!
korang jangan nak kata korang x feeling cam aku bila baca novel..haha
korang pun suka perasan yang korang watak utama dalam novel tu kan?
kan? kan? kan? lagi kalau hero dalam novel tu digambarkan se hensem seth tan...hahahaa

berdasarkan pengalaman aku...menangis masa baca novel tu normal..haha..kerap kali aku praktikkan...
tapi...satu-satunya novel yang berjaya buat aku meraung dengan volume tahap lima sampai kena meraung bawah bantal ialah novel ayat-ayat cinta...
serius....aku meraung macam hampir histeria..atau lebih tepat lagi, meroyan...
dan satu-satunya novel motivasi yang berjaya buat hati aku rasa insaf...di atas sejadah cinta..
dua-dua tu karya penulis Habiburrahman El Shirazy...
dan ada satu lagi novel remaja..aku x ingat tajuknya...betul2 cerita pasal remaja bandar zaman sekarang...takutnya...

sekarang aku tengah layan novel Bila Nysrah Kata Tak Mahu karya Aidil Khalid..
novel ni buat aku rasa nak demam waktu mula-mula baca... seram...takut...insaf...

tapi harus diingatnya wahai sahabat-sahabat sekalian...
kadang-kadang kita sanggup berhabis cari masa nak khatam novel..buat rekod nak habiskan satu novel dalam setengah jam tanpa skip mana-mana perenggan atau mukasurat..
tapi tak pun bersungguh-sungguh nak khatamkan alQuran...
aku la tu.... =_="

Sabtu, 8 Oktober 2011

nothing goes right, nothing goes wrong..

assalamualaikum..


Alhamdulillah..
aku dah berada jauh dari detik kucar kacir hidup.. memang..waktu tu..hidup aku huru hara...
upside down.. sekarang aku rasa tenang.. lepas semua aku rasa dah lepas..

oke..untuk kitorg berdua.. adil kot dah ..
masing-masing dah keluarkan apa yang rasa dalam hati... yang puas hati..yang x puas hati..
memang sakit untuk terima luahan yang jujur...
tapi itu cara terbaik untuk kembali pada keadaan asal..
back to normal..kalau kitorang asyik simpan dalam je...
sebab nak jaga hati, memang x kemana la..

tapi memang..
masa tu...dia layan aku macam sampah..heartless gila..
satu pun cakap aku dia tak terima...memang aku rasa hati aku hancur macam debu..
bila kawan aku cakap dia buat macam tu sebab risau..
huhh...tambah la angin aku...risau pekejadah nya..menyakitkan hati aku ada..
tapi tu masa tengah marah la..haha

dan aku rasa..
if la aku dan dia putus...
aku x harapkan orang lain untuk jadi pengganti dia..
aku harap dia datang balik kat aku...
hahahahhaaa
nonsense..


Khamis, 6 Oktober 2011

jom tidur

assalamualaikum..

aku penat..
penat untuk bersedih lagi...
setiap malam airmata x pernah lupa untuk singgah di tubir mata..

kalau airmata tu airmata keinsafan bagus jugak..
ni sebab lelaki...x guna la zue..

sudahlah...
yang penting..segala yang terbuku dah dilepaskan tadi..
macam bom atom ledakan emosi aku tadi..
siapa suruh mintak aku jelaskan..
aku bukan lagi kasi jelas, aku kasi terang dengan spotlight lagi..haaa

sekarang tido..
bia esok bangun mata segar..
hati senang..
badan cergas..
otak cergas..yeahh

fool

You hurt me more than I deserve,
how can you be so cruel?
I love you more than you deserve,
why am I such a fool?


BODOH.. =_=""!!

..MY HEART WAS BROKEN.
PLEASE DON'T FIX IT..


untuk beberapa hari ni..
entah berapa kali aku bersedih n menangis untuk perkara BODOH ni..
dan aku ternyata memang BODOH menangis untuk itu..
aku BODOH sebab terlalu yakin yang aku xkan kecewa macam ni..

berhenti dari jadi BODOH la zue!
berhenti menangis untuk hal BODOH tu!











tu la.
mak dah pesan.
xyah nak bercinta sangat masa belajar ni.
padan muka.
bodoh.

Rabu, 5 Oktober 2011

maaf

maaf
xkan pernah dapat menyembuhkan luka
maaf
cuma dapat mengurangkan rasa sakit luka itu
tapi dengan ikhlas memaafkan
mampu menjadi ubat untuk menyembuhkan luka tersebut..
tapi aku..
belum dapat bagi ubat tu pada luka aku..
jadi, biarkan aku terus terluka..

....'saya kan terer ubat luka d hati sendiri. no worry la'...



macam2 nya jadi hari ni..
tayar kereta pancit...
kene tukar tayar...
nantikan update aku nanti pasal story tayar pancit-tukar tayar-abang2 hensem
hehehehe

aku nak merawat luka dihati dulu
siapkan keje..pastu tido..

Selasa, 4 Oktober 2011

enough is enough

assalamualaikum..

x perlu cakap banyak.
sebab.
my words will hurt you.
better keep silent.

and you
tolong.

aku sayang sahabat aku kadang2 melebihi sayang aku pada family.
ye. mak pun cakap macam tu.
so, please hargai sikit.
sayang aku pada sahabat tu.
aku diam atas dasar sahabat.
atas rasa sayang pada sahabat.
aku sanggup jadi lembu bodoh yang hanya ikut kata.
sebab aku malas bertekak lebih2 dengan sahabat.



sumber:google
att : aku yang hijau tu..=) haha

aku tau aku bukan sahabat sejati yang dicari.
tapi aku ada hati.



-oke, ini hasil kritikan jurnal aku-
-sekian-
-^^-

Isnin, 3 Oktober 2011

my heroes...can't wait to see u...really miss u..

assalamualaikum..

terus-terang...
aku x selesa dengan keadaan diri aku sekarang..
physical n emotional unstable..
sakit segala macam da badan aku ni..
otak pulak seteress terlampau..

ya Allah..
berat betul situasi ni..

tadi, selongkar gambar2 lama..
nampak gambar hero2 aku..
yang 4 orang tu...
rindunye teramat..
haiqal, wafi, hilmi, adib...

teringat keletah dorang..
yang comel, yang kadang2 annoying..hahaa
kacau aku tido, kacau aku makan, kacau aku tengah main game, kacau tengah online...
tengah mandi pun kena kacau...



Khamis, 29 September 2011

bertahanlah walau sekejap cuma....

assalamualaikum..

tadi aku makan mee segera maggi..perisa ayam...
sekarang aku rasa maggi tu dalam proses untuk memuntahkan diri..
pening kepala aku siapkan kerja...

x banyak dah tapi kalo dah semua nak esok mau x pengsan aku...
jeles tengok orang lain dah boleh goyang2 jari sebab assignment dah siap..
kelas kitorang masih lagi menangis utk meraikan assignment ni...

sape suruh bz sangat...
sape suruh nak jadi cikgu...
padan muka!

padan muka aku sebab x pandai urus masa...
padan muka aku sebab tangguh kerja..
padan muka aku sebab kena siapkan assignment ni..
tahniah..padan muka...syabas..

oke...aku nak bercinta dulu...
minggu depan baru horreeyy2...kalau la dapat...

Selasa, 27 September 2011

hidup umpama....ohh..x terumpama dah..=_="

assalamualaikum..

Ya Allah....
hectic giler hidup aku dengan classmate yang lain...
minggu pertama lepas raya..SBE
minggu kedua...ready untuk amali...
minggu ketiga...amali PJ + amali perkembangan bahasa kanak2 kt prasekolah sk batu 4..
minggu keempat... minggu ko-kum + amali literasi bahasa kt prasekolah sk inderasabah..
minggu kelima??? """"hantar semua kkp""""...kot....

minggu seterusnya..
aku bercadang nak pengsan sepuasnya...
penat..penat..penat!


Ya Allah...semoga aku dapat rasa rehat yang sebenar-benarnya...

Isnin, 26 September 2011

ujian MAB..hahh???

assalamualaikum..

esok aku ada ujian...
untuk subjek Murid dan Alam Belajar...

aku memang suka..
memang hobi aku...
saat2 last macam ni..
buang masa tulis mende ni..

aku dah x boleh fokus..
badan aku dah sejuk2 panas je..
tapi gila la kalau aku x study..
mane sempat..mana ada masa dah..

huiihhh...
nak tido..
tapi ngantok belom tahap kritikal..
baik jangan bazirkan rasa kurang ngntok yg ada..

jom study!!

Isnin, 19 September 2011

pesan emak di hari raya..^^

assalamualaikum.

sejak kebelakangan ni, hidup x menentu..
banyak sangat assignment dan amali...belum pre test lagi tu..
sampaikan.....
hari ni aku teringatkan emak..
aku teringatkan kata-kata semangat dari mak..
ye..emak..
orang yang selalu n x pernah lupa mengingatkan kami adikberadik tentang pahit manis kehidupan..
guru yang selalu mengajar segala perihal kehidupan..
dan...izinkan aku..cerita tentang satu sesi tarbiyah @ motivasi dari emak ni..=)


oke...
ceritanya bermula begini...jeng jeng jeng

2 syawal..
dengan semangat kemerdekaan dan syawal..
kami..emak & suami, k.ngah n family, k.chik, dibah, aku dan flora...
beraya kat kampung...
almaklumla bila dah berkumpul...
macam2 cerita keluar...
aduan2 yang selama ni terpendam..

dan emak pun tercerita dan terluah rasa hatinya...
mak cerita macamana mak berusaha utk besarkan kami sorang diri..
dilakukan macam2 dengan orang lain..
tapi mak tabah..

dipendekkan cerita..
terkeluarlah kata pujangga baru dari emak yang aku rasa sangat2 menyuntik semangat aku..
mak kata, senang je kalau nak jadi tabah, sabar...
ingat yang semua masalah ke, dugaan ke, mesti akan berakhir jugak..
tak selamanya akan macam tu..
macam mak besarkan anak2 mak..
mak tau, tak selamanya korang ni kecik, mesti akan besar
memangla proses menunggu hasil tu menyakitkan..tapi sabar la..

mak cakap lagi,
macam bila kemuncup melekat kat kain tu,
memangla banyak..rumit nak buang...
tapi kalau kita sabar, tabah, lama2 habis jugak kan..


ye..itulah emak..
aku gembira, bersyukur..ada emak mcm mak..
aku tau.. dalam hati mak..banyak tersimpan, terpendam luka2 yang kami tinggalkan..
mak telan semua pahit yang kami bagi..
jarang sekali mak nak mengadu..
tapi aku tau, bila saatnya mak betul2 terluka..
iaitu bila aku tengok mak meluah apa yg terpendam dengan mata yang bergenang..
sampaikan kadang2 aku paksa mak berhenti untuk terus meluah..
bukan aku tak sedia mendengar..
tapi hati aku x sanggup tengok mak terluka..kerana anak2 mak..
anak2 mak yang sentiasa khilaf..
mak..maafkan kami..
maafkan anak2 mak ni...
sayang mak..
bukan selalu kot aku dapat bgambar gni dengan emak..='(
sekian...
sayangi emak..ibu..mama..ummi..mummy..n sewaktu dengannya..

Ahad, 18 September 2011

kerna terpaksa...

assalamualaikum...

siyes dramatik tajuk n3 aku ni..
setelah dua hari bergilaan buat assignment..
akhirnya otak aku mula hilang kepoweran...

aku dilanda kebosanan...
bosan..buat assignment ni..
padan lah muka..
orang buat assignment 2 3 minggu ko buat 2 3 hari..
memangla gila..
tu pun tarikh submit dah x wujud baru ko nak anta..haha

ini semua pun aku buat kerna terpaksa!
terpaksa menyiapkan dengan segera sebab esok dah kene anta..
hahahhaaa...

oke..
eloklah kirenye aku pegi mencari ketenangan kat tempat lain pulak..
memberi sedikit udara segar nyaman kat otak..haha

daa...

Jumaat, 16 September 2011

friend...be strong...

oke..
malam td aku sedih tersangat..
nothing happen to me..Alhamdulillah...
tapi aku sedih melihat kesedihan orang lain...

aku sedih bila aku tau dia sedih..
aku x nampak...tapi aku dapat rasa...
sebab aku pernah alami..
hilang orang yang disayang...
bukan hilang untuk sehari dua..atau tiga empat tahun..
tapi..forever..
ye..

be strong friend...
i know u are strong woman..
i wish i would see u smile like this everytime i see u..



i know u have hurt so much...
u are in pain...
pain of loss someone u really love..
i know it from your blog...
really..it makes me cry..
but firend, life must goes on..
pray for him..

we love u..
we are friends..
we should share tears, fears and laugh together..
but for now, please don't cry..
because we love to see u smile either than smile..
senyum oke...
sampai pipi sakit...
^_^
we love love lola...

-cikchechaq & classmates-

Ahad, 11 September 2011

saat itu nanti..

saya tahu...
saat itu akan datang..
saat yang saya nantikan...
bila mana awak akan datang dan menyarungkan cincin di jari saya..
bila awak akan menjadi imam dan saya makmumnya..
awak mengalunkan ayat-ayat Al-Quran dengan lunak..
dan diakhir solat..saya akan kucup tangan awak..
saya yakin..
kerana Allah sudah tentukan jodoh bagi setiap hambaNya..
cuma..
dimana, bila, dan siapa awak...
saya tidak tahu...

saya juga tahu...
saat yang dinantikan pasti hadir...
saat akhirnya saya..
saat terpisahnya roh dan jasad..
kerana Allah telah mengingatkan..
setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati...

semoga saya adalah yang terbaik untuk awak...
dan awak adalah yang terbaik untuk saya...

semoga hidup dan mati saya nanti dalam keadaan yang baik...

i'm back..

assalamualaikum..

MUNGKIN ade yang rindu aku..hahahaha
atau mungkin ada yang TAK perasan yang aku dah lama x update blog...

ape pun...
aku dah abes cuti!!
dah balik ip tersayang!!

oke2...
kisah2 stress akan bermula kembali...
nantikan...
^_^

Rabu, 24 Ogos 2011

unstable

dah seminggu aku dilanda stress terlampau...
ehh..bukan seminggu...
since kejadian terlewat ke kuliah hari tu...
ye...siyes aku rasa tertekan..
xtau kenapa...

punya la aku stress sampai ada masa aku xleh dengar sesetengah orang tu keluarkan suara...
benci teramat...padahal dia x da buat masalah pun dengan aku..
mental emosi tengah x stabil sangat..
aku sedar apa aku buat...aku senang-senang je tunjuk kalau aku emo..
tapi nak buat camne..
xleh kawal..=_="

sorry semua orang disekeliling yang dah terkena bahana kestressan aku ni...
aku rasa ni x lama...
aku akan oke..
insyaAllah..

-agakagak kalau x tahan kena ngan aku...dok jauhjauh dari aku oke-


semalam yang telah lalu..

assalamualaikum..


salam 24 Ramadhan...

sedar x sedar...
cepat kot masa berlalu..
dah hari ke 24 kita berpuasa...

semalam..ade program iftar jamaie dan majlis khatam Al-Quran peringkat Ipg Tawau..
makan sodap..haha
ado kambing..
boleh dikatakan kebanyakkan kerja2 memotong n memasak dah dibuat oleh staf n pensyarah..
jadi, kitorg dtg cuma memeriahkan saje...hahaha[banyakla memeriahkan]



Sabtu, 20 Ogos 2011

terima ujian dari Allah dengan tenang dan redha...

assalamualaikum..

oke...
ini cuma entry pendek...bebelan pendek sebelum tido lepas sahur..(x baikpunya perangai..haha)

x banyak benda yang kau nak bebelkan...
cuma..
yakin dan percayalah setiap ujian dan nikmat yang Allah bagi ada hikmah yang tersembunyi...
kenapa perlu menyelahkan takdir...semua ni kan aturan Allah...
jodoh pertemuan ajal maut...Allah dah tentukan..

aku ada sorang kawan yang aku rasa x dapat terima hakikat pemergian sorang kawan kami...
ye..mungkin itu susah untuk dia terima...
sebab dorang kemalangan bersama n kawan kitorg tu meninggal depan dia..

tapi..
janganlah asyik nak salahkan diri..
macam xda pegangan pulak...
ingat..Allah dah aturkan semua ni..

Allah lebih sayangkan dia..

Isnin, 15 Ogos 2011

wordless everyday kalau macam ni


hasilnya..
bila  dia dia dia asyik2 buat manusia lain stress..

semoga ini isnin yang penuh keberkatan...

assalamualaikum..


15 Ramadhan...
hari xda aktiviti singgah sahur kat bilik kawan..haha
sahur d bilik sendiri...
masing-masing kepenatan lepas outing dan balik malam tadi..

jadi aku singgah sahur kat blog hijau ni saja..

hari ni isnin...
hari ni ada sejarah..
minggu lepas..
kejadian yang buat aku stress seminggu..
yang akhirnya aku lepaskan samasama dengan airmata yang mengalir..

hari ni...
aku harap...kejadian tu x berulang lagi..
ye..aku cuba..
aku cuba x nak datang lewat kuliah lagi...
=_="

Sabtu, 13 Ogos 2011

dia datang....



tadi dia datang...

dengan langkah yang selamba masuk dalam bilik aku...

bergaya macam bilik ni dia yang punya..

mujur aku perasaan..

aku pun dengan emonya menjerit perlahan...

"amboi...suka hati kau je masuk ea!"

"ni aku geram nih!"

dia pun lalu terkejut dan cepat2 keluar dari bilik bila nampak aku bangun dari kerusi menuju ke arah dia..

sampai kat luar, aku pun bertentang mata dengan dia..

dia pandang aku dengan pandangan mintak simpati..

aku pandang dia dengan pandangan geram..

"kau ingat comel la buat muka gtu??"

aku marah dia..

geram betol..buat2 muka seposen pulak..

"meoww.."

tu saja yang terkeluar dari mulut dia..

lepas tu dia terus pergi dengan sedih..



ahh...bukan niat di hati nak memarahi..
^_^
maafkan aku ye 360...






taraa...

assalamualaikum..

blog aku dah bertukar kaler..
sesumpah betol..hahaa

kalau korang x suka kaler ni..
pelisss laaa..
suka untuk aku..

Rabu, 10 Ogos 2011

tiada yang sempurna..

ada seseorang meluahkan isi hatinya begini...

************************
saya manusia biasa...
ada perkara yang saya boleh terima..
ada perkara yang saya tidak boleh terima..
saya tidak pernah mengharapkan akan hadir seorang lelaki yang betul betul sempurna untuk jadikan saya isterinya..
tapi cukuplah seorang lelaki yang boleh menjadi imam, pemimpin kepada keluarga yang akan kami bina..
andai dia gagal dan dia meminta saya untuk terima dia seadanya,
apa lagi jawapan yang mampu saya berikan selain...saya hanya manusia biasa...ada perkara yang boleh saya terima..dan ada perkara yang saya tidak boleh terima..
*********************************************************

so..
what say you?

maaf

A : kau ni memang x guna  la!
B : sampainya hati kau..
A : eh2, aku mintak maaf..aku x sengaja nak cakap macam tu..
B : .................................
A : maafkanla aku..nabi pun maafkan umatnya tau..

=_="

assalamualaikum..

maafkan orang lain..
siapalah kita untuk tidak memaafkan orang lain sedangkan nabi pun ampunkan umatnya..

ye..aku setuju...
tapi..jangan itu dijadikan kelebihan untuk anda sentiasa menyakitkan, melukakan hati dan perasaan orang lain..

Selasa, 9 Ogos 2011

entah..aku bosan + xde mood

assalamualaikum..

untuk tempoh beberapa jengkal hari ni..
orang orang sekeliling memang x dapat nak paham ape yang aku cakap...
ulser kat mulut telah mengganggu gugat kegembiraan aku untuk berkomunikasi..
lama dah ni..bahaya..bahaya...
nanti nanti la g klinik...
kalau rajin..^^

sebab ulser yang makin hari makin sakit ni..
aku jadi makin malas nak siapkan keja..
hilang mood aku..

so, aku nak cari mood...
aku login fb..
aku usha group Persatuan Single2 Sedunia...
bila aku masuk group tu pun aku x tau..hahaa
macam2 la dorang ni post..
x kisah la..hak dorang nak suarakan isi hati..

cuma satu benda yang aku rasa menarik untuk share...
lelaki akan pertikai apa2 sahaja mengenai perempuan..
n perempuan pun akan pertikai apa sahaja pasal lelaki..
 [almaklumla..bila da putus dgn kapel masing2 mula la ngutuk bagai nak rak..kaum dia saja yang betul...pastu nanti bila dah kapel lagi, heaven pulak dia dengan kaum lagi satu tu]
lelaki useless...perempuan suka cari bf yg kaya, hensem bergaya..n bla bla bla

oke..tu je...yang selebihnya..pandai2la kita pikir..
manusia ada masa pasang surutnya..
hatinya berbolak-balik..

ada masa dia nampak yang indah..
kejap lagi dia nampak indah berubah jadi huduh..
biasa...biasa...

Isnin, 8 Ogos 2011

1 pada orang, 3 pada kita..

assalamualaikum..

dulu...masa zaman2 muda..
aku selalu ngadu kat mak apa2 jadi yang menseteres kan aku..
ye..dengan emo sekali aku ngadu..
sampai kadang2 aku sendiri frust sebab respon mak x sehebat emosi aku masa menyampaikan isi hati aku..

tapi akhirnya, mak selalu kata..
kita cakap pasal orang sebenarnya kita lebih bercakap pasal diri kita sendiri..
maknanya, kita memburukkan orang sebenarnya kita tengah memburukkan diri kita sendiri..

cuba korang tunjukkan jari telunjuk ke depan..

satu kita tuju pada orang..
tiga balik pada kita..

ni bukan kes tuju tuju lagu tau..haha

sepanjang menempuh macam2 hal kat sini..
aku dapat buat satu kesimpulan..
bila kita menyatakan sesuatu pada orang lain, means kita jugak kena terima bila orang menyatakan benda yang sama pada kita...

x paham?

xpe..
aku x sempurna..
kau pun x sempurna..
ada kala aku x paham kau..
ada kala kau x kan dapat paham aku..
aku terima itu..

bad day~ please go far away from me tomorrow...

assalamualaikum..

pernah rasa macam nak bagitau satu dunia yang kau tengah seteressss??
pernah x kau rasa macam kau nak cerita kat sang Pencipta semua yang berlaku sampai nangis-nangis?
pernah kau rasa...erghh..bodoh dan bangangnya aku hari ni....


aku hari ni rasa sangat bodoh..
owh..andai boleh waktu diputar...
dan andai aku mampu buat apa yang sepatutnya...

arghhhh!!!!!!!!!!!!!!
aku seteresss!!!!!!!!!!!

sekian

Ahad, 7 Ogos 2011

semakin kau kejar..semakin ia lari...


dia berpesan,
jangan kau kejar cinta,
tapi kenapa?
cinta itu umpama rama-rama..
cantik untuk kau lihat sukar untuk kau dapat..
semakin kau cuba mengejar, semakin jauh rama-rama itu terbang...
namun, bila kau bersabar, rama-rama itu sendiri akan datang membuat kau tersenyum..

macamana kalau ia hilang?


ye..mungkin rama-rama itu akan terbang jauh..
tapi ingat, rama-rama terbang atas aturan Allah..
kemana dia hinggap atas kehendak Allah..
dan kalau kau lah yang akan menjadi tempat hinggapannya,
bersyukur dan jagalah dia sebaiknya..

betapa aku cuba mengelak dari menyiapkan kerja..

assalamualaikum..


assignment memang dah bertambah-tambah...
baru terhantar satu..
beratur lagi keja yang lain...
sekarang tengah sibuk siapkan kerja literasi bahasa..
buat puppet...[puppet aku x rupe puppet sangat lah kan]

untuk mengelakkan aku keboringan..
aku curik-curik secara terang-terangan berjalan2 ke blog2 orang..
aku pegi usha blog ayeem ayam [sempena anniversary blog dia]
aku usha blog mummy yg cerita pasal pengalaman dia melahirkan 1st baby dia...[ uiii takot]
aku usha blog cute pinkpink...[memang dasat comel]
aku terjah blog comel abu yang ade citer kartun sedih..[siyes sedih]
aku intai laptopez12..[xde entry baru..jadi aku pun berlalu pergi..haha]
dan yang paling x boleh bla...
aku p baca gosip2 artis n story-story baru pasal artis kat billy info..
betapa aku leka sampai aku lupa nak singgah blog penuh inspirasi yang selalu aku terjah ni..
ade jugak aku usha2 blog jiran se aras..cik eyqa..


nampak sangat kan yang aku memang sengaja xnak siapkan kerja..
pastu nanti bising kerja x siap...
hahhahahaaa...
sempat lagi aku ber DJJ tgh mlm tadi..

ape pun...puppet dah nak siap..
tinggal letak mata je..aku x pandai..
huhuhuuuu

Khamis, 4 Ogos 2011

cinta antara dua darjat?

assalamualaikum..

hari ni aku dikejutkan dengan satu statement atau luahan yang bikin aku taceng n sentap..
arghh...why this should happen to me...

aku tanya pendapat korang...
perlu ke kita tengok sangat taraf2 semua ni?

‎"Dinikahi wanita itu kerana empat perkara; kerana hartanya, keturunannya, kecantikkannya dan agamanya. Maka pilihlah dalam hal keagamaannya. Nescaya beruntunglah kedua-dua tanganmu." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)


aku tau ni tapi...




mak dia cakap dia x layak dgn aku...
sbb aku nnt ade ijazah..dia xde..
kenapa pn..
kebahagiaan bukan letak pada ijazah..


tragis x..haha
terus lapar aku dgr statement tu..

Isnin, 1 Ogos 2011

mana satu pilihan hati...[just sharing..jangan marah...]

assalamualaikum..

aku dapat dari group remaja masjid..
nama sender tu miss potato..
kalau korang ingat lagi, aku penah share satu artikel best dari miss potato ni jugak..
saudari, sorry sy share smpai ke sini cerita awak..tapi cerita awak sangat2 menyentuh hati n perasaan..

***************************************************************************

Saya bertanya kepada emak, "mak mana satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang?"
Mak jawab, "dua-dua bukan.."
Saya tercengang. Mak mengukir senyuman.

"Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah.." saya menarik nafas dalam-dalam.
"Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?" Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.
Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya.

"Yang paling tahu hanya Allah.." mak merenung dalam-dalam wajah anaknya.
"Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.." mak menyusun ayat-ayatnya.
"Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjokan oleh seseorang tu.."

Saya memintas, "Tak faham.."
Mak menyambung, "Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sama-sama mencari redha Allah.."
Mak menyambung lagi, "Begini, setiap insan yang bergelar manusia telah Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet tu.."
Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini..
Mak menyambung, "Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki, jodoh dan maut sejak azali lagi. Persoalannya ialah.. siapakah jodohnya itu?" mak berhenti seketika.

Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi. Emak buat-buat tidak nampak.
"Mak dulu masa muda ada secret admire. Rajin betul dia hantar surat. Masa tu mak dah tahu yang bercinta sebelum kahwin ni tak halal. Mak nak belajar sungguh-sungguh. Lama budak tu tunggu mak. Akhirnya mak bagi kata putus, mak hanya akan membalas cinta dia jika dia sah suami mak. Dan dia memang bukan jodoh mak, maka tak pernah dia menerima balasan cinta tu," Mak merenung jauh. Saya merapatkan badan kepada emak, semakin berminat dengan kisah lama mak..
"Mak memang tak ada perasaan lansung pada dia ke?" saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak.
Emak ketawa kecil.

"Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu. Mak takut pada Allah. Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain. Mak, seperti kakak.." Mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya. Kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.
"Dulu bila di sekolah, mak pelajar pertama yang bertudung. Mak membawa imej agama. Kawan-kawan dan cikgu-cikgu panggil mak dengan gelaran mak Aji. Sebab zaman tu hujung 70-an dan awal 80-an tak ramai lagi yang bertudung betul menutup auratnya. Zaman tudung nipis dan nampak jambul. Kemudian kawan-kawan mak sikit-sikit ikut bertudung. Akhirnya kami semua dipanggil di perhimpunan. Kami dimarah guru besar kerana bertudung sedangkan ustazah kami bertudung tapi nampak jambulnya.." emak melemparkan pandangan ke lantai.

"Selepas itu ustazah jumpa kami secara persendirian. Ustazah kata dia tak mampu nak pakai seperti kami. Dia suruh kami teruskan.." sambung emak.
Ada getar di hujung suara emak. Kisah silam perjuangan emak di sekolah dahulu sikit-sikit emak ceritakan pada saya. Itulah juga salah satu inspirasi kepada saya untuk bangkit semula setiap kali terjatuh ketika berjuang di sekolah dulu.
"Mungkin kerana personaliti mak, mak menjadi tempat rujukan kawan-kawan mak. Jadi, bila mak nak ambil sesuatu tindakan, mak kena fikir betul-betul sama ada tindakan mak tu akan menyebabkan Allah marah atau tidak.
Mak ayah berdosa tak? Dan maruah pembawa agama terjejas tak? Kalau mak membalas cinta si lelaki tadi, bermakna mak sedang menconteng arang di muka-muka pembawa-pembawa agama. Orang akan pandang serong terhadap orang yang bertudung sedangkan kesilapan tu hanya seorang dua yang buat. Besar fitnah akan timbul apabila orang-orang agama mengambil ringan batas syariat duhai anak.." mak menelan air liurnya.

Saya diam. Fikiran saya sedang cuba memahami maksud mak saya.
"Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada sesuatu keistimewaan pada seseorang tu. Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas jalan dakwah ni. Tetapi kita kena ingat. Kita tak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling cinta mencintai. Bercouple mungkin. Tetapi bukan berkahwin. Kerana kita berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah tetapkan sejak azali. Dan tak mustahil orang yang kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan dikahwinkan dengannya.."

Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya kalah bila mendengar hujah emak.
Emak meneruskan, "Allah itu Maha Adil. Dia tak pernah menzalimi hamba-Nya. Sesungguhnya, yang selalu menzalimi hamba-Nya ialah diri hamba tu sendiri. Sebabnya hamba itu degil. Dia mahukan yang bukan haknya dan yang bukan milik dia. Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.
Dalam Islam, kita dah diajar untuk saling mencintai antara satu sama lain seperti diri sendiri. Jadi apabila kita mencintai saudara perempuan, kita bebas peluk dia. Tetapi bila dengan lelaki, kita ada batas-batasnya. Orang kafir kata batas-batas ini suatu diskriminasi, tetapi sebenarnya batas-batas syariat itulah yang memelihara kehormatan seorang lelaki dan seorang perempuan.
Cuba renungkan, kita mengenali seorang insan yang amat baik, sempurna agamanya dan rajin. Lalu kita jatuh hati padanya. Ditakdirkan jodohnya dengan insan lain, kita pula dengan yang lain. Tetapi itu tidak bermakna ukhwah antara kita dan dia terputus. Kita dan dia sama-sama mencari redha Allah. Kita dan dia masih boleh sama-sama bekerjasama untuk mencari redha Allah. Perbezaannya, dia halal untuk isterinya sedangkan untuk kita, dia tetap lelaki ajnabi seperti yang awalnya," emak berhenti seketika.

Tentu kering tekak emak menerangkan kepada saya persoalan hati ini.
"Jadi di sini mak nak kamu faham, jatuh cinta bukan perkara luar biasa. Dan berkahwin pun bukan suatu jaminan untuk tak jatuh cinta pada lelaki lain. Kerana itulah ramai isteri yang curang, suami yang curang. Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Apa yang penting ialah kita kena perjelaskan pada diri kita supaya setiap kali kita jatuh cinta, jatuh cinta itu kerana kita jatuh cinta kepada Pencipta dia.
Kita beritahu pada diri kita berulang kali yang kita mencintai Allah, kerana itu kita mencintai si dia. Letakkan Allah sebagai sempadan hati kita, segala perkara yang kita cintai dan sayangi termasuk mak ayah adalah kerana mencintai Allah. Dan apabila kita membenci seseorang atau sesuatu, beritahu pada diri sendiri berulangkali yang kita benci sekian-sekian hal kerana Allah semata-mata."
"Hati kita ni walaupun dalam dada kita sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu untuk mengawalnya. Hanya Allah yang boleh memegangnya. Sebab tu kita kena dekatkan diri dengan Allah. Sebab kita nak dia pegang kukuh-kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam hati kita, itulah nikmat lazatnnya bercinta.
Masa tu biarpun satu dunia menyakiti kita, kita tak rasa sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta dengan Allah. Bercinta dengan Allah sangat berbeza dari bercinta dengan manusia. Kerana tentulah pegalaman bercinta dengan lelaki kaya, rupawan, sempurna dan bijaksana tak sama rasanya bercinta dengan lelaki miskin, hodoh,cacat dan dungu. Betapa nikmatnya cinta Allah, hanya mereka yang pernah merasai sahaja yang mampu mengerti."
"Walau siapapun jodoh yang Allah hantarkan untuk kamu, terimalah dengan hati yang redha. Tak mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau yang kamu sayang, tak jadi hal lah. Tapi kalau dapat yang kamu tak nak, lantaran kelemahan yang ada pada dia, ingatlah bahawa dalam diri setiap insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing-masing. Dan mungkin kamu ada kekuatan yang dapat mengubah si lelaki tadi supaya hidup dia bermakna dan mungkin kamu sahaja yang mampu mencungkil kelebihan yang ada pada dia. Mungkin juga si lelaki ini ada sesuatu kelebihan yang kamu sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kamu..

Alangkah bertuahnya kamu kalau kamu mengerti setiap pemberian Allah dan belajar untuk bersyukur," sekali lagi berjuraian air mata saya turun. Terasa lemah lutut hendak berdiri.
Emak menarik tubuh saya dan memeluk erat. Pelukan emak sangat-sangat kuat. "Emak dah didik anak emak dari belum lahir untuk mencintai Allah. Sekarang emak serahkan anak emak yang mak sayang sangat ni pada Allah untuk Dia pelihara," emak mengakhiri kata-katanya dengan suara sebak dan air mata yang mengalir ke bahu saya...




owhhh..aku begitu tersentuh..
macamana korang?
four things come not back. the spoken word, the sped arrow, the past life, and the neglected opportunity.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Counters