Taman hati yang dulunya berseri dikelilingi bunga mewangi, kini semakin kering, semakin layu, semakin mati... tiada gunanya mentari bersinar jika duri berhutan, tiada gunanya air mengalir jika rumput mengemis.. dan apabila bah melanda, rosaklah segalanya... Namun mungkinkah pelangi berseri di sebalik gunung yang sunyi??

Sabtu, 30 April 2011

ter sedih se kejap

assalamualaikum..jawab la...^_^

tadi...
tengah tercari-cari n terview-view gambar lama...
gambar zaman aku muda2 dulu...
zaman sekolah2...pakai baju purple..skema-skema...

tetibe...jengjengjeng
huaaa...
aku ter bukak folder yang ade gambar aku n [boleh dikatakan] ex aku...
taceng sikit hati ni..
hahahahhhaaaa...

terkenang memori dahulu kala...
waktu kau dan aku berkongsi suka dan duka...
chewwaahhh..

xda maknanyaa...
itu mungkin cinta monyet walaupun dalam hati ni ada sayang...[??]
tertengok gambar masa aku n dia n kengkawan lain g Port Dickson...
masa form 5 kalo x silap...
pegi tengok cikgu kitorang kawen...
bahagia la kot kitorang masa tu...hahahahahaaaa

jap2...actually...
masa tu aku n dia dah clash pun...=_="
tapi baik semacam kitorang masa tu...o_O
kira teman tapi mesra la..^_^

hahahhaaaa..dan lepas aku tengok gambar2 tu...
macam2 kenangan dapat aku imbas balik..

aku rindu kawan2 aku..
rindu waktu2 kita jalan sama2...
pegi pantai port dickson....
huhu

ni jela gambar yang mampu aku upload...

kita mampu

assalamualaikum..


kadang-kadang...
kita diberikan ujian...yang kita rasa x tertanggung pun...
kadang-kadang tu ujian yang datang x henti-henti..
tapi ingat...

-Allah xkan bagi kita ujian melebihi batasan kemampuan kita-

kita mampu dan sebab tu kita diberikan ujian semacam tu..
diberi ujian tu lebih baik daripada kita diberi kesenangan berpanjangan..
sebab..dengan kesenangan tu kita akan jadi lalai..leka..alpa dengan dunia..

entri ni lebih untuk mengingatkan aku....
dan juga anda jika mahu...
Dia bagi ujian bukan untuk kita jauh..
malah Dia mahu kita dekat denganNya..
itu tanda Dia sayang kita..
Dia masih ingat pada kita agar kita juga sentiasa mengingatiNya..
dan ingat..tiada siapa yang lebih berhak terhadap diri kita melainkan Allah...



dan aku juga...
semoga aku mampu memcari kekuatan untuk menghadapinya..
insyaAllah...

Jumaat, 29 April 2011

traditional games

assalamualaikum..jawab la...^_^

penat hari ni x terkata..
pagi tadi...berdiri x sudah...
petang pulak ntah macam2 mende permainan aku main..


kondisi kaki aku waktu ni memang x best..
sengal2 ubi gtu..haha
kalau dapat tukang urut xpert ni, perghh, sumpah tido lena malam ni..

pagi tadi ada acara sukaneka budak2 prasekolah sri murni n inderasabah..
malas aku nak citer panjang pasal tu..tunggu dah post moterm baru aku gebang kat sini..

oke..pasal permainan tradisional tadi...
cadangnye nak g tengok je..bagi semangat waja kt kengkawan sekelas...
tapi, last2, sebab x cukup orang, kitorang pun joinla..
main lari dlm guni, jalan dengan tempurung kelapa tu, lastik botol, bowling kelapa, maen gamelan n gong n last menari dengan buluh tu...
pe ke nama aku x tau..

dah la kitorang [aku n rumet] x warming up langsung..hebat x hebat la..
terus maen gtu...mana x sakit satu jasad..
pulak aku terkehel kelaka masa buat tarian buluh tu..
memang kaki aku ni..suke lari alignment nye..



sekian dan kesian aku..

Khamis, 28 April 2011

hope for the best...

assalamualaikum..jawab la...^_^

pasti..aku dalam keadaan x tenang jiwa sekarang...
hari ini....
3 kali dah aku update n3...
3 kali aku makan nasi..
3 kali aku cadang nak tulis n3 tp bila dah separuh aku delete balik..
lagi apa yang 3??

waa...hebat x aku?
marathon update blog...
jiwa kacau..hhahahaaa..

makan banyak..
x penah aku makan nasi sampai3 kali satu hari normal macam ni...
kcuali la kalau ada xtvt or program..[yg dapat makan free 6 kali sehari]
tapi sekarang aku still lapar lagi..=_="

bahaya..bahaya...
sem depan pj pulak..
kene kurus sikit nieyhh...
nanti x larat pulak aku nak berlari2 berkejaran..

apa pun..
jiwa aku kacau bukan la sebab putus chenta..
bukan sebab kene reject...
bukan sebab kene pulau, pantai or what ever..

cuma sebab sukaneka esok...
mental n fizikal aku sememangnya x mampu untuk itu sekarang..
emosi apatah lagi...
JERIS masih lemah ni...
untuk menjadi master of ceremony...
kau hengat senang??

dah bertahun aku tinggalkan zaman pengacaraan ni...
dulu kalau kat sekolah xpa la..
100% dibantu...teks dah sedia..tinggal nak baca n wat nada2 sikit..
tapi sekarang...
teks pun kene buat sendiri..aku mintak bella teks dia yang tahun lepas..hehe
tapi kene olah balik jugak sebab xtvt tahun ni laen..
susunan pun lain...aku pun dah hilang ingatan pasal pengalaman2 sukaneka prasekolah sebelum ni..jadi macamana la?

harap2 esok sempat tanye mana2 lect or cikgu prasekolah...
jangan biar aku pening sorang2..
jompeningramairamaiokay..

Ya Allah..permudahkan urusan kami esok...
aminn...
entry kedua hari ni..

bukan nak tulis pape pun...
cuma...
aku penat.....[penat tapi boleh plak cipta n3 ni??]


jom cuti seminggu...
xyah g kuliah...
xyah buat aktiviti...
kita tidur je kat asrama...
kita merepek je kt blog ni..
relax2 sambil menghirup udara nyaman balung, tawau...
=_=!

sape setuju??!!
buat tangan macam saya

teacher touch the future

assalamualaikum...


penat hari ni..
buat rehearsal sukaneka dengan budak2 prasekolah td...
tapi aku bukan ade buat apa sangat pun....
makan je banyak...letihnya x boleh blahh..

balik tadi terus tidur x sedarkan diri selama hampir 2 jam..
aku bangun mengejut bila aku sedar yang aku x solat zohor lagi..apadaaa
kepala aku pening2 ngilu...[penah dengar x pening2 ngilu?]

tadi masa kat gim tu, aku tegur mustakim..
huhu...dia merajuk dengan aku lagi?
apa salah aku ye...
dan aku pun berkeputusan untuk x tegur dia dah..
biarlah semua kembali normal secara semulajadi..
xkanla sepanjang tahun ni dia nak buat derk je bila nampak aku kan..hehe

amni plak..
dia x 'buli' aku dah...
haha...maybe hari ni xda tulis kat muka aku
"buli la aku" "buli la aku"
haha..

sempat jugak aku n syida berlatih jadi mc..
dengan d bantu k.heni, fatin, flora, echah n sabri a.k.a apak..
sumpah cuak x ingat..
mana x nye, pengarah ada pulak esok..

doakan kitorang dapat buat dengan baik ye korang...
first time kitorang handle sukaneka ni..dugaan pun memang banyak..=_="
WISH ME LUCK!!untuk jadi master of ceremony...^_^V
love u all..chewwahh..bajet artis pulak..

Ahad, 24 April 2011

ahh..tipah tertipu...


assalamualaikum kawan-kawan..^_^

-ni bukan ulasan rancangan wakenabeb atau bangbangboom-
tapi sila la baca kalau anda nak tahu apa yang tipah ehh chechaq dah tertipu...


Apa kabar,my name is laila mohd faisal,i am presently in Uk, My father is from (sabah) Malaysia and my mum from UK,i will be coming to Malaysia for my Vacation soon.i want us to be close before i come to Malaysia so that you can show me around Malaysia when i visit.please feel free to write me ,so we can get to know our self more. hope to hear from you,, my email is lailamdhfaisal@yahoo.com
kat atas tu ialah emel yang aku dapat dari sorang cik awek dari uk..
fuhh..aku xla segelemer siti nurhaliza atau mizz nina untuk diketahui sampai ke uk sane...
wtf? aku cuma insan biasa yang menumpang hidup di bumi Allah ni..

aku reply emel tu..aku tanye la mane dia dapat emel aku...sebab aku mcm curious..[dalam bahase omputeh le kan aku tanye, sebab kalau aku tanye in malay aku terpaksa jadi dictionary dia pulak]
cik awek uk tu pun reply macam ni..

Am so happy to hear back from you. sorry i got your email from internet after a long search on malaysia I want to get to know you better and also for you to get to know me better...My full name are laila mohd faisal, I am mixed Malaysian ,my father is Malaysia and my mother is from england...I speak very very little Malay...lol i was born here and lived in London all my life...loll...i am so looking forward to visit Malaysia very soon ..omg.. I have never been there...i feel so happy am coming to my father's land...haaaa...i want to know me better....am single...28 years old....I live in regent street. I am a professional system analyst...that I studied in college....but you see....my parents are so rich...they are company shareholders
here...living in old Trafford....they bought so many bank shares for me that pays me now so much

dah pulakk...
dia ni dok citer mak pak dia yg kaya tu pasai pa...
ingat aku ni gila sangat kat duit...[ehh, duit tu penting] memangla! tapi bukan la duit dia..heeee
pastu aku tanye camni pulak..

oh i see...do u have facebook account?

hahhh...tengok dia kasi ke x...pastu cik awek uk bajet berketurunan malaysia reply camneyh pulak...

hello baby ..actually i live and work in the UK and my father is from Sabah a state in Malaysia but since i was born i have never been there that is why i have chosen to come over and see how Malaysia looks like, and i don’t no anybody in Malaysia because i have never been there, and i went through your profile and chose a man of your kind that i will be with when’ ever am there ,because i don’t no anybody in Malaysia you are the only one that i no ,and you have to show me around when am there because i will be comying by next month i will stay for 2months i hope you will have a enough time for me .i will give you a call so that you will come and pick me at the airport ok...i will be waiting to read from you thanks hummmkissssssssssssss here is my mobile number +447031899562 you can call me anytime


aittt...bile plak aku jadi baby kau? you're not my emak..go to toilet la...haishh
kiss2 bagai...i only interested in men..n i have fallen in love with a man..haha
dia ni x menjawab soalan..aku tanye ade fb x? beberapa patah aku tanye ade ke patut berpuluh patah dia jawab...
kau ingat tu soalan esei...kalau tu soklan esei pun dah tentu2 kau dapat markah 0...
atas sebab TIDAK MENJAWAB SOALAN.

dan dengan bodohnya aku cakap aku bz sebab nk exam n banyak gila keje nak dibuat...haha
sorry x dapat tolong kau cik awek uk konon laila mhd faisal...


ok...sebenarnya dari mula aku dah syak...tapi aku buat x tau je..
layan...then, bila cik awek bajet ni tibe2 bertindak drastik dengan sesuka hati mengarah aku untuk ambik dia kt airport konon, aku pun syak meninggi..

then, aku pun mintak tolong n merayu2 dengan mr google..
tolong carikan apa2 info pasal cik awek uk bajet anak orang malaysia dalam kurungan sabah..
akhirnya..nahh..kedapatan sudah kau..

banyak link aku jumpa yang citer pasal penipuan dia ni...
yang aku x boley terima tu....ayat2 yang aku letak kat atas tu, [ayat emel dia]
dia anta kat semua mangsa2 dia...
sejibik aku cakap..
huruf besar, huruf kecik, koma, noktah, tanda soal, tanda sempang, kurungan, tanda @ dan nombor2...sama..
chaitt!

apa pun, syukur alhamdulillah...
aku x sempat jauh tertipu lagi walaupun dah tertipu...
syukur Allah gerakkan hati aku untuk google cari pasal dia ni...
syukur sebab masa aku tengah dok google internet ok je...


haaa..kalau korang terima emel yang sama..
sila lah klik mana2 butang delete..[macam ada banyak je]
tapi kalau korang boring dan nak mencari teman untuk dikenakan...
layanlah..tapi sila...sila ye...pastikan..
anda kuat iman agar x terpedaya dengan helah dia...

daaaaaaaaa....
sebelum tu...dia bagi aku gambar2 ni...
for what???????
photogenic la tu kunon...sorry la cik awek uk pandai cakap apa kabar,
saya x buat modelling apatah lagi bukak agensi modelling...entah gambar sape kot dia curik ni..
saya cuma ada kelas prasekolah..tu pun terbuka kepada warganegara malaysia sahaja..

Khamis, 21 April 2011

merajuk??

assalamualaikum....

sambil tengok mv love song dr bigbang...

hari ni..penat..of course la..
hehe..agak penat melayan gelagat dan karenah kanak-kanak..
macam2 gaya dorang ni..

tapi...ade sorang ni...buat aku rasa bersalah n terfikir2...
mustakim...
masa mula2 kitorang ajar main kompang tu..ok je..
lame2, bila macam dah bosan mungkin,
dia tiba2 macam orang x sihat tu...
kenapakah? pening? demam?

kitorang pun stop main dan pegi join yang lain..
aku nampak dia kat meja tengah main kereta mainan dengan kawan dia..
aku datang..duduk sebelah dia..
aku pun dengan ramahnye tanye,
'mustakim, dah ok ke?'
dia diam...dia stop main kereta n letak muka atas meja..
aku pun tunduk sikit..
'mustakim penat ye?'
dia geleng..
'mustakim merajuk dengan cikgu ke?'
geleng lagi..
'ke mustakim marah kat cikgu ni..?'
dia gelang pastu terus lari..

n lepas tu, bila nampak je muka aku,
dia akan lari..mengelak dari aku..

apa la dah terjadi pada emosi dia...??
itu baru jadi cikgu beberapa jam..kalo beberapa juta jam?
huhh...kene topup ketabahan ni..

dan hari ni..aku la cikgu yang paling hebat dibuli...~_~
malas nak cerita panjang..kang masuk majalah tiga pulak cerita aku ni...haha

daaaaaa...
gusto!!

Selasa, 19 April 2011

UAK??!!

assalamualaikum kawan2..^_^

once again...
aku lari dari niat sebenar on lappy malam ni..
kononnye tadi nak cari ape2 yang boleh menambah ilmu utuk uak esok..
tapi nampaknye..kesini plak aku...ehh2

ujian akhir kursus a.k.a uak
ahh...
ni kes study last minit + penat sebab petang td join pertandingan buat bbm (bahan bantu mengajar) + hidung sumbat + bla bla blaaaa

bukan sengaja nak study last minit...
bukan jugak nak salahkan aktiviti yang terlampau mem bz kan sejak kebelakangan ni...
cuma...
aku x pandai urus masa..
hehh..last2..ni la jadinya..

tamadun islam dan tamadun asia + english language proficiency
huhh..pening aku...
hidung da memang xnak tolong aku..x sayang aku...
selsema dah...
begini la naseb..huahuahuauaa

sekarang, aku dah x mampu nak membaca ataupun menulis nota2 ringkas plus peta minda..
kalaula ada sape2 yang sudi dengan rela hati nak bacakan kat aku semua topik dan ilmu2 yang mungkin kuar esok, amatlah bertuah aku..

sape sudi????!!
angkat kening sebelah..haha


zulaiha!!!
study cepat!!
hahahahaaa...tu ayat pakcik azlan bile dia mula nak membebel kat aku..
sebelum terkantoi yang aku mengingkari niat..
baek aku stop dulu...
thnxx for the tyme u waste to read this stupidsillynonsense entry...huhh?

kalau x suka, kindly click the X button on top of your screen..^_^

p/s : i love you..still reading haa??hehe
please wish me luck..pray for me...hope that i will be fine tomorrow...no more flu..
n pliss pray that tomorrow temperature dalam dewan rafflesia akan menjadi suam2 kuku..xmo sejok2 macam alaska dah...otak beku nanti..^_^
ohh yaa, doakan kawan2 aku jugak...bersama2 menjulang nama ip tawau..hehe


adios amigos...........................

Ahad, 17 April 2011

kambing panggil kerbau busuk



'The pot calling the kettle black'

apa yang korang paham dengan proverb tu..
ok, dalam bahasa omputehnye pepatah tersebut bermaksud:-
criticizing someone for a fault that you have too..

dalam bahasa malaysia, mengkritik orang lain tentang sesuatu kesalahan yang anda juga lakukan..lebey kurang la kan..

aku pun x paham la dengan pot ni...
pe ke hal nak kate2 kettle tu hitam..
padahal dia pun sama..hehh

hmm..
kadang2..mana sempat nak cermin diri dulu sebelum nak kritik orang..
ataupun nak salahkan orang..
bayangkan, tengah marah2 ni,
pastu g kat depan cermin, muhasabah diri jap,
pastu g balik kat orang yang dmarah tu,
ok, i x jadi marah u..i pun penah buat salah macam u buat ni..(senyum2 sambil kelip2 mata)

ngehngehngeh...
mana ada...
opss, mungkin ada...kan3

apa2 pun...ayam jangan panggil itik kaki dua ye..sebab awak pun sama...
hahahaaa..^_^V

tah.

assalamualaikum..
sekarang adalah waktu siapkan assignment tapi aku selamba je p membebbel kt siini..
bukan apa..aku selalu pesan kat diri aku...
jangan la terlalu fokus sangat...nanti pening..hahahaha
(entah bila aku cakap macam tu pun xtau)

hidung aku xnak bekerjasama hari ni..
tersumbat x sudah..
last2, aku sumbat dengan tisu..
xpadan dengan tersumbatnye, nak jugak leleh2 kuar air..
nak kuarkan hingus punya la payah...
sampai aku pun musykil,hidung aku ni tersumbat kenapa..
dengan apa..
sebelah je plak tu...aaa..seksa2..

tadi, mengejutkan dan terkejut...
start pagi tadi, aku buang hingus then ada darah kat hingus tu..ye, darah!
entry aku kali ni memang bertemakan kegelian..
alaa, macam korang x pernah ada hingus..
ok, balik pada darah tadi..
kenapakah...heee...risau aku nengoknye..
aku pun apa lagi..terus men google..

banyak la aku jumpe link pasal hingus berdarah ni...
ada yang kata boleh jadi kalo badan panas sangat..
x pun hembus hingus kuat sangat...idung terluka..

pastu, aku pegang badan aku..
suhu normal..
aku recall balik..
memang aku hembus hingus kuat sebab hingusnye xmo kuar..haha
tapi x rase sakit or cedera pn..
hahahaaa..

ape pun..ni normal..
aku pernah dah kene sebelum ni..

saja nak memberi rasa2 mual dan geli kat korang d hari ahad ni..

Jumaat, 15 April 2011

i get something by doing nothing

biase larrr...

bila kita mendapat sesuatu hasil dari perbuatan kita...
tapi...

x biasa nyerr..

bila kita dapat sesuatu padahal kita x buat apa2 pun...

hmm..aku tau..aku sedar...
n3 aku ni memang pening...
bukan bertujuan untuk memeningkan sesapa...

Isnin, 11 April 2011

sweet 20..kot

assalamualaikum...

11 april...yeahhhh!! i am 20!!!!
hehehehhheeee....yess2..
x lame lagi boley kawen......hahaha *dushh!! jangan gatal ye..

malam hari jadi...
teruk aku dikenakan...x seteruk bang bang boom..
atau setanding bang bang boom sebenarnya...haha
bedak, n segala macam jenis krim..
wangi untuk satu malam...


macam mende yang berbentuk hadiah, makanan n wish aku dapat....
bestt......

ni adiah 1st yg aku dapat...dari syahidah....

ni rumet yang bagi...

ni echah bagi...

nahh....


ni...echah n zati bagi...ehh..yg coklat tu je...pink tu aku beli sendiri..haha

nama dua makhluk kt atas ni rabito n rabita..hahahahaha
selalu menggatal...hahahahahaaaaaaaa




thnxxxx to all...sayang korang manyak2!!!!!!!!!!

Sabtu, 9 April 2011

ikut la cakap mak..

assalamualaikum...
pe kabo kengkawan sekelian?

aku tiba-tiba dilanda badai kerinduan pada emak tersayang...
nak call? hmm..sure mak tengah bz sekarang..
dan aku cuba mengrefresh ingatan n kenangan2 waktu kat rumah dolu2..

dulu-dulu, kitorang ni siblings kalau bergaduh mesti keluar perkataan 'bodoh', 'bangang' n banyak lagi perkataan2 taboo yang kitorang lemparkan...
alaa..masa tu kecik-kecik comey lagi...(aku jela yg comel, dorang x)
mana la tau bodoh tu macamana...
mana la tau bangang tu ape...
sebab seingat aku..sepanjang aku jadi pelajar,
cikgu x pernah ajar tentang perkataan bodoh secara teori...
jadi, siapa yang ajar sume tu??hahaa
pengaruh sekeliling terlalu kuat..hahha

bila da besar sikit..terkeluar jugak perkataan bodoh tu lagi..
sebab da jadi biasa...
tapi sebenarnya bukanla kita maksudkan bodoh yang bodoh, dungu tu..
x sama sekali...
cuma bodoh tu macam penyedap rasa bila nak tunjukkan rasa marah..hehe...
contoh macam.."...heeeee, sakitla bodohhh!!"
camtu..hahahah
mulut mintak penampar cakap perkataan camtu...
sampaila adik aku tu pun terikut-ikut menyebut perkataan bodoh..

akhirnya, mak pun mengeluarkan satu statement yang boleh dikira sentap sampai kitorg takut nak cakap bodoh lagi kat rumah...
mak kata
"haa, cakapla orang bodoh, nanti terbalik kat orang yang cakap tu"
gullpp.
haaa haaa...aku x nak jadi bodoh...
ok..ok..x cakap dah...

but sometimes sekarang bila aku begaduh n begusti ngn akak n adik aku...
otomatik bodoh tu terkeluar...hahahaaa
pastu nanti adik aku ngadu kat mak aku...
"mak!!! k.zue cakap bodoh!"
mak pun dengan jawapan sentapnya..
"bia..nanti bodoh tu terbalik kat dia"
huhuhuuuuu...
mak..begitu sentap ayat tu...

....mak nak ke anak mak ni jadi bodoh....huhuuuu~
tapi, kalau setakat x pandai masak tu x dikira bodoh kan..
kan..kan..kan...hahahaahaa


tapi, kalau akak aku tercakap bodoh pun aku ngadu kat mak aku..
hahahaa..motif..nak perhatian lebih..hahaa
padahal boleh je sound sendiri...

tu la dia zaman kanak-kanak n zaman x berapa kanak-kanak aku..
sampai sekarang..begaduh, begusti tu normal..
rumah kan besar, jadi kami manfaat ruang dengan bergustian...
apa guna banyak ruang tapi terbiar sepi..haha

lagipun mak jarang g tengok keadaan kat port2 kitorang tu..
tapi sekali mak datang...
kitorang dapat dengar ceramah free...hehee

^_^V

Rabu, 6 April 2011

xpuas hati doe....

assalamualaikum w b t



aku x puas hati betol dengan si polan @ si polaniah tu!!!
arghhh..bengangnye dengan dia!!
kurang asam punya urang!!

tu antara ayat2 yang kita akan cakap kalau marah kat sb kan..

ada orang dikurniakan keberanian tahap power...
x puas hati, direct sound...sentap x sentap tu letak belakang...
ade jugak yang berani power punye...tapi kurang cerdik nak bikin orang sentap..
kalau nak kasi sentap tu bia la sentap yang baik..terus orang jadi baik..
jangan bikin sentap yg mengundang cakap2 orang...(paham ke ayat ni?)
ade jugak yang 50-50...
cakap jugak direct..tapi berlapik x hengat...
senang citer cakap face to face tapi yang dsampaikan tu macam kadang2 x berapa nak sampai...
pending..jadi amarah tu tetap terbuku d sanubari...
lagi parah kalau orang yang langsung xda keberanian nak luahkan rasa ketidakpuasan hati dan kemarahan dan ketidaksukaan..
pendam la dalam2...
lama sampai berhama dah perasaan korang tu...
tapi bahaya kalau simpan pendam lama2...
sebab kita akan rasa macam nak hempuk perasaan ni sebab terasa marah..tapi x boleh luahkan..hahaha

so, the best way..cuba la beberapa teknik dan taktik yang aku nak bagitau ni...
ni sume berdasarkan pengalaman dan hasil pemerhatian...^_^V

1. kalau korang rasa marah kt sb tp xtau macamana nak luah..dan rasa tu terbuku n rasa sesak je dada korang memikiokannye, p la SOLAT... n berdoa mintak Allah tenangkan hati n jiwa korang... lapangkan dada...tenangkan fikiran...ditambah kesabaran..mintak supaya Allah kuatkan ikatan silaturrahim korang dgn sb iaitu orang yg buat masalah kt korang tu..insyaAllah, lepas tu, rasa lega...bila nampak orang yang kasi masalah kt korang tu, korang rasa kool je...

2. TIDUR.. hehe..aku selalu buat dan ternyata hasilnya boleh tahan.. x tau la kalau korang..tapi kalau aku, bila aku marah kt sb, n kompem aku x luahkan kt org tu rasa ketidakpuasan hati aku ni sbb aku penakut..(ataupun dgn ayat yang lebih manis, aku sayangkan silaturrahim antara aku dgn dia) then aku tido... tp sblm tdo tu aku doala bia bila aku bangun nanti aku da lupakan salah org tu... n dpt maafkan dia... n bila aku bangun tidur, aku da macam boleh terima la hakikat manusia ni berbagai pe'el..ada macam2 ragam...n insyaAllah, kita dapat lupakan n maafkan dia..

3. hadirkan dalam kotak ingatan korang moment2 yang korang penah korang share dengan dia..dia disini means seseorang yang telah membuatkan korang marah...haha...x kira siapa pun dia..kalau ada sweet2 moment tu, cuba2 REFRESH...lama-lama mesti hati korang rasa lembut n cancel nak amuk lama2..(btol x? btol x? btol x?)

4. BERDIAMuntuk beberapa ketika...berdiam sejenak? tapi cara ni kurang berkesan n meninggalkan kesan yang 60% negatif..tapi kalau berdiam dan bermuhasabah diri xpe...at least, kita dapat serapkan kesedaran kendiri dalam diri...tapi kalau berdiam n memendam rasa, tu bahaya..nanti yang memberi masalah n yang terkena masalah dua2 menambah masalah..x cuba memaafkan n x minta maaf.. yela, yang dok marah ni diam je...pendam je...simpan lama2...2 3 ari lepas tu ilang kejap marah...tapi still x maafkan...yang dimarah pulak xtau dia salah n wat x tau jela..(arachi?)

5. korang buat je hal korang macam biasa dan JANGAN HIRAUKAN dia.. kasi dia sentap sikit... mungkin (mungkin je ni ea), dia akan sedar...kalau dia ada sixth sense, bagus jugak...cepat sedar..haha

tapi walaubagaimana pun, semua ni terpulang kat orang yang korang marah tu...
kalau dia jenis belajar dari kesilapan, cukup sekali korang tunjuk reaksi x puas hati,
mesti dia sedar n x ulang salah dia...
tapi kalau dia jenis pending, jenis yang hati kebal tahap gaban, cara 1 tu paling terbaik...
cara2 lain kompem x berhasil...tambah korang yang tension ada....
Tapi kalau korang jenis yang berani tahap power tu....tegur je...biar je sentap... bila lagi nak berubah kalau asyik nak sentap je...


tapi biasa la manusia..
ksilapan dimana2...kerana...
"jika kesempurnaan yang kau cari,
hanya kekurangan yang akan kau temui"

belajar menjadi manusia yang berlapang dada n berfikiran terbuka.
jangan mindset diri korang yang semua orang perlu perfect.
tidak sama sekali.

*nasihat untuk aku* =_="

Sabtu, 2 April 2011

entah..

assalamualaikum...

hari ini, ade orang panggil aku budak...
sedangkan dia lagi muda dari aku...(beberapa bulan =p)

helloo...i'm 20 next week ok...
sedap2 rasa je...

hari ini...sambil ditemani lagu2 aizat amdan...
aku telah buat satu status perlian kt fb..
i'm not sure either dia sempat baca ke x status aku tu..
tapi aku rasa sorry jugak la..
rasa bersalah...tapi kenapa ko yg mulakan dulu...

dah la suka paksa aku buat benda yang aku x suka n x nak buat...
bila dia susah..kompem..dia cari aku..bila kita pulak sama2 susah..dia tinggalkan aku...lupakan aku...
hei..plizz delete my phone number, my fb, my ym, n everything bout me..
so that, u can't contact me, find me anymore..

dan hiduplah kau sorang2..
dihiasi rasa ego, rasa xnak sedar salah sendiri tu..
ditemani lagu2 hipokritasi diri sendiri tu...(ayat aku..musykil)
semoga ko x dibayangi dengan bayangan aku lagi..(chewwah)
semoga ko bahagia dengan ego ko tu...
supaya ko tau macamana rasa hidup tanpa ada yang bantu..
sepaya ko belajar menghargai apa2 yang ada dsekeliling ko...

hei..alam n pengalaman adalah guru yang baik tau...
xpenah jemu alam tu mengajar kita utk hidup dengan baik..
xpenah ada pengalaman yang xmampu memberi ilmu kepada kita..
baik buruknye pengalaman tu mesti ada sesuatu yang nak dsampaikan..

dan aku harap..
pengalaman mampu ajar kau untuk hidup lebih baik..
aku juga..masih menjadikan alam sebagai guru..

four things come not back. the spoken word, the sped arrow, the past life, and the neglected opportunity.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Counters